Activiteit

DocuScience: Activists vs Fish Industry

Activists vs Fish Industry onderzoekt het groeiende conflict tussen natuurbehoud en commercie in de strijd om de oceaan te beschermen, de bron van leven en een belangrijke grondstof voor de mensheid. De documentaire belicht de verwoestende effecten van industriële visserij, waaronder overbevissing, vernietiging van leefomgevingen en schadelijke methoden zoals sleepnetvisserij en beugvisserij, terwijl de nadruk ligt op de roep van activisten voor duurzame vispraktijken en beschermde mariene gebieden.

Organisator Wageningen University & Research
Datum

di 18 februari 2025 17:00 tot 19:00

Locatie Omnia, gebouwnummer 105
Hoge Steeg 2
6708 PH Wageningen
+31 (0)317 - 484 500

Dit thema is zeer relevant omdat de visserij wereldwijd op instorten staat en een bedreiging vormt voor mariene ecosystemen, bestaansmiddelen aan de kust en voedselzekerheid. De film benadrukt de urgentie van activisme om de acties van de industrie te stoppen, met een niet nalatende volharding.

Terwijl de documentaire effectief de vernietigende werking van industriële visserij en het emotionele verlies van natuurlijke schoonheid laat zien, onthult het ook spanningen tussen ambachtelijke en commerciële vissers. Het verhaal roept vragen op over culturele vooroordelen, de simplificatie van oplossingen en het gebrek aan aandacht voor de sociaaleconomische drijfveren van illegale visserij, en biedt een tot nadenken stemmend perspectief op een complexe kwestie.

Over Activists vs Fish Industry

Gibbs Kuguru, haaienwetenschapper, National Geographic Explorer en tv-presentator, brengt zijn expertise in de discussie rond Activists vs Fish Industry. De documentaire is bedoeld als een milieuthriller die de duistere diepten van de visindustrie in Zuidoost-Azië onderzoekt. De documentaire volgt onderzoeksjournalist Matt Blomberg en oceaanactivist Paul Ferber terwijl ze alles op het spel zetten om illegale visserij tegen te gaan en een beschermd zeegebied op te richten. Naast hun inspanningen ontstaat er een nieuwe generatie Cambodjaanse milieuactivisten, gedreven om een betere toekomst voor hun volk te creëren.

Met zijn achtergrond in haaienwetenschap, visserijbeheer en marien behoud zal Gibbs de belangrijkste thema's van de documentaire verkennen, zoals de verwoestende gevolgen van illegale visserij, het spanningsveld tussen behoud en levensonderhoud en de cruciale rol van lokaal activisme. Gibbs zal zijn visie delen over hoe door de gemeenschap gestuurde projecten en milieubeheer mariene ecosystemen daadwerkelijk kunnen veranderen, waarbij hij gebruik maakt van zijn achtergrond in zowel wetenschap als storytelling.

Gibbs erkent het hart van de documentaire en de bewonderenswaardige bedoelingen om het milieu te beschermen, maar zal ook ingaan op de uitdagingen van het creëren van langdurige effecten. Op basis van zijn ervaring in de haaienvisserij en het behoud van de zee zal hij de noodzaak van systematische oplossingen benadrukken; oplossingen die rekening houden met sociaaleconomische factoren, duurzame middelen van bestaan en sterker beleid dat verder gaat dan alleen lokaal activisme.

Goed om te weten:

Goed om te weten, de documentaire is Engels gesproken.

Details

De documentaire wordt vertoond in Omnia en is gratis te bezoeken. Het programma start om 17:30, de zaal is open vanaf 17:00. Na het programma ben je van harte welkom om na te praten onder het genot van het DocuDinner.

Aanmelden voor DocuScience

Achteraf een hapje eten in restaurant Novum?

Speciaal voor DocuScience biedt restaurant Novum, in Omnia, een DocuDinner aan. Het DocuDinner start wanneer DocuScience afgelopen is, om 19:00. Voor €18,50 word je voorzien van een heerlijk hoofdgerecht en een drankje. Reserveren is vereist en kan via de Forms. Forms al ingevuld, maar nog niet gereserveerd? Reserveer dan via de mail. Graag DocuScience vermelden in de e-mail.

Over DocuScience

DocuScience is een programma in Omnia, waar medewerkers van Wageningen Campus inzichten delen in al het werk dat op de campus gebeurt. We zullen nieuwe perspectieven verkennen aan de hand van interessante documentaires die aanzetten tot een gesprek. Iedereen die op Wageningen Campus werkt is welkom, dus neem vooral je collega’s mee!