Multifunctionele landbouw: een aansprekende en professionele sector midden tussen de burgers

Ga er maar aan staan: je niets aantrekken van de heersende mening over jouw vorm van landbouw en je in een paar jaar tijd ontwikkelen tot een sector die bewondering oogst en een forse omzet haalt. Dat is waar de multifunctionele landbouw in geslaagd is. Mede dankzij Praktijkonderzoek Plant & Omgeving (PPO).

Multifunctionele landbouw is niet nieuw. Al eeuwen leveren boeren diensten en producten voor de maatschappij. Wel nieuw zijn de combinaties die ondernemers aanbieden om te voldoen aan de wensen van burgers, waarmee ze op een professionele manier een inkomen verdienen. Denk aan zorglandbouw, kinderopvang, recreatie of educatie op de boerderij.

Nieuw aanzien sector

Met die professionalisering hebben de ondernemers het aanzien van de multifunctionele landbouw volledig veranderd. In de jaren ‘80 en ‘90 werden dit soort ondernemers aangezien als ‘verliezers’. Inmiddels trekt deze vorm van landbouw juist ondernemende boeren aan. In omzet is de sector groter dan kleine sectoren als fruit of vollegrondsgroenteteelt.

De ondernemers voldoen niet alleen aan wensen van de maatschappij. Ook zelf gaan ze erop vooruit doordat ze stuk voor stuk aangeven dat ze meer plezier hebben in hun werk. Bovendien dragen ze bij aan de regionale economie door diensten af te nemen en door burgers de mogelijkheid te bieden kennis te maken met de landbouw.

Bijdrage onderzoek

Onderzoekers van PPO hebben met onderzoek en ondersteuning van de ondernemers bijgedragen aan de professionalisering van de sector.

Wat hebben de onderzoekers zoal gedaan?

  • Ze hebben knelpunten geïnventariseerd op het gebied van wet- en regelgeving en geholpen deze knelpunten op te lossen
  • Ze hebben ondernemers geholpen meer ondernemersvaardigheden op te bouwen
  • Ze hebben met cijfers inzichtelijk gemaakt hoeveel omzet er om gaat in de sector
  • Ze hebben mee helpen zoeken naar mogelijkheden om de nieuwe bedrijven gefinancierd te krijgen
  • Ze hebben meegedacht over nieuwe vormen van verbrede landbouw
  • Ze hebben laten zien hoe groot de bijdrage is van de ondernemingen aan de regionale economie

De sector blijft zich verder ontwikkelen. Ook de ondersteuning door de onderzoekers gaat verder. Daarbij werken ze intensief samen met de verschillende deelsectoren binnen de multifunctionele landbouw, zoals verenigingen en stichtingen in zorglandbouw, recreatie of kinderopvang.